We czwartek, 3 listopada, uczniowie z klasy 1e przemienili się w małych kucharzy i przygotowali przepyszną oraz zdrową sałatkę owocową.
Wykonaniu sałatki towarzyszyło wybranie i przyniesienie do klasy swoich ulubionych owoców, deseczek, noży, miseczek i fartuszków.
Przed przystąpieniem do pracy, przypomniane zostały zasady zdrowego odżywiania oraz zasady higieny. Po nałożeniu fartuszków, umyciu rąk i owoców, podwinięciu rękawów, uczniowie przystąpili do obierania i krojenia produktów, co sprawiło im nie lada przyjemność. Królowały jabłka, gruszki, ale nie zabrakło też mandarynek, bananów, pomarańczy, winogron, kiwi oraz granatów.
Wychowawczyni czuwała nad bezpieczeństwem dzieci podczas używania noży. Uczniowie zwracali uwagę nie tylko na walory smakowe, ale również na estetykę podania sałatki. Uśmiechnięte i pełne skupienia buzie pokazały, że zajęcia kulinarne bardzo się podobały. Najważniejszym punktem tego dnia była degustacja. Sałatki były pyszne.
Zajęcia te odbyły się w ramach Promocji Zdrowia.