63682fa18da9b IMG 20221106 WA0003We czwartek, 3 listopada, uczniowie z klasy 1e przemienili się w małych kucharzy i przygotowali przepyszną oraz zdrową sałatkę owocową.

Wykonaniu sałatki towarzyszyło wybranie i przyniesienie do klasy swoich ulubionych owoców, deseczek, noży, miseczek i fartuszków.

Przed przystąpieniem do pracy, przypomniane zostały zasady zdrowego odżywiania oraz zasady higieny. Po nałożeniu fartuszków, umyciu rąk i owoców, podwinięciu rękawów, uczniowie przystąpili do obierania i krojenia produktów, co sprawiło im nie lada przyjemność. Królowały jabłka, gruszki, ale nie zabrakło też mandarynek, bananów, pomarańczy, winogron, kiwi oraz granatów.

Wychowawczyni czuwała nad bezpieczeństwem dzieci podczas używania noży. Uczniowie zwracali uwagę nie tylko na walory smakowe, ale również na estetykę podania sałatki. Uśmiechnięte i pełne skupienia buzie pokazały, że zajęcia kulinarne bardzo się podobały. Najważniejszym punktem tego dnia była degustacja. Sałatki były pyszne.

Zajęcia te odbyły się w ramach Promocji Zdrowia.

63682fa18da9b IMG 20221106 WA0003

63682ff745c2e IMG 20221106 WA00051

63682fd1b5d62 IMG 20221106 WA0004